Skidåkning är en mycket populär tävlingsidrott, främst här i norra Europa där vi har bra förhållande för att utöva sporten. Inom längdskidåkning finns flera olika tävlingsformer, både distanser och startmetoder varierar liksom åkstil. Sporten har flera grenar i de olympiska spelen och varje år arrangeras Världscupen i längdskidåkning av det internationella skidsportförbundet FIS.
Förutom att tävla i mästerskap så som OS eller VM kan skidåkare tävla i olika cuper, lopp och mindre tävlingar, både internationellt och nationellt. Några tävlingar att nämna är Volkswagen Cup och Red Bull Nordenskiöldsloppet. Långlopp, som ligger på mellan 20-100 km i distans, är en annan populär tävlingsform. Ett klassiskt långlopp i Sverige är Vasaloppet. Andra kända långlopp är Västgötaloppet, Engelbrektsloppet och Ulricehamnsloppet.
Olika distanser inom längdskidåkning
I mästerskap så som OS, VM och SM tävlar både damer och herrarna på följande distanser:
- Sprint (ca 1-2 km)
- Sprintstafett med två åkare (3 x ca 1–2 km)
Herrarna tävlar utöver detta i 4×10 km stafett (3×10 km vid SM) samt distanser på 15 km, 30 km (15 + 15 km) Skiathlon samt 50 km. Damerna tävlar på distanser om 4×5 km stafett (3×5 km vid SM), 10 km, 15 km (7,5 + 7,5 km) Skiathlon samt 30 km.
Långlopp brukar ligga på en distans om 20–100 km. Ett exempel på ett långlopp är Vasaloppet, ett årligt lopp som omfattar 90 km.
Åkstilar vid tävling
Vid mästerskap är en av grenarna sprint eller sprintstafett i klassisk stil och den andra i fristil. Samma gäller distanserna 15 och 50 km för herrar respektive 10 km och 30 km för damer. Till nästa mästerskap växlar man stil på respektive distans.
Klassisk stil utövas med fyra olika tekniker: diagonalgång, stakning, stakning med frånskjut och saxning. Fristil innebär ”skejt”, det vill säga att åkaren skjuter skidorna utåt och framåt samtidigt som stavarna skjuts bakåt. I Sverige innehåller fristil i sin tur fem olika växlar (tekniker) där exempelvis växel 1 används i branta uppförsbackar och växel 5 används i nedförsbackar.
Skiathlon brukar gå till så att första halvan av tävlingen går i klassisk stil och resten i fristil. Istället för att både köra ett klassiskt lopp och ett i fristil, byter man istället skidor efter halva distansen.
Olika starter i olika skidtävlingar
Skidtävlingar startar med intervallstart eller masstart. Vid intervallstart gör individen ”sitt eget lopp”. Detta innebär att alla tävlande startar med ett visst mellanrum, exempelvis 30 eller 15 sekunder. Den som slutför distansen med bästa tiden vinner loppet. Vid masstart startar alla tävlande samtidigt. Resultatlistan avgörs då av ordningen in i mål.
Jaktstarttävlingar genomförs som kombinerade tävlingar där starttiden beror på resultaten från tidigare tävlingar och där resultatet avgörs av ordningen in i mål vid den sista tävlingen.
Vid långlopp, 20-100 km, startar man med gemensam start/masstart. Herrarnas 50 km-lopp och damernas 30 km-lopp, vid mästerskap, startar också med masstart.
Vill du kunna träna skidåkning året runt är en stakmaskin ett bra val!
Skidtävlingar för barn och ungdomar
Vad gäller skidtävlingar för barn och ungdomar har Svenska skidförbundet lämnat förslag på distanser som de olika distrikten kan anamma. De anser att tävlingssugna barn och ungdomar bör erbjudas en variation vad gäller distanser, vilka baseras på ålder. Exempelvis kan variationen vad gäller distans för barn i åldern 9-10 år ligga på 400-2000 meter respektive 800-7500 meter för 15–16-åringar.
Svenska skidförbundet rekommenderar därtill att det på alla barn- och ungdomstävlingar erbjuds öppen klass. Öppna klasser innebär att man bjuder in personer som inte är vana skidåkare till att prova längdskidåkning under tävlingsliknande former.
Om det finns ett varierat utbud av såväl distanser som tävlingsformer tänker man att fler barn och ungdomar kommer att testa att tävla samt att fler stannar kvar inom sporten på sikt. Exempel på större tävlingar, för barn och ungdomar, är Folksam cup och Volkswagen Ungdomscup. Under Folksam cup koras Sveriges bästa skiddistrikt i ålderskategorin 15–16 år. Under Volkswagen Ungdomscup korar man Sveriges bästa skiddistrikt i ålderskategorin 13–14 år. Ungdoms-SM (USM) arrangeras också årligen för ungdomar 15-16 år.